Stichting YouToday presenteerde in samenwerking met IDEA op zaterdag 30 juni 2018 het Joint Roots Joint Dignity festival ‘Vier Vrijheid’ bij het Weekend College. Vier Vrijheid is een event waarmee voor en door jongeren verschillende vormen van vrijheid zichtbaar en bespreekbaar worden gemaakt. Het doel was onder andere jongeren bewust maken van de essentie van vrijheid, uiten van talenten en empowerment. De middag bestond uit verschillende activiteiten en workshops rondom kunst, spoken word, Afrikaanse dans, interactieve spellen, rap optredens en discussies over de interpretatie van vrijheid. Het event is onderdeel van Joint Roots Joint Dignity voor jongeren in het kader van de African Decade. 

In Nederland vieren wij ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vier Vrijheid werd gepresenteerd op 30 juni, een dag voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Met Vier Vrijheid werden verschillende vormen van vrijheid zichtbaar gemaakt. Vrijheid zoals wij het kennen in Nederland is een recht. De vraag is echter in hoeverre we ons hiervan bewust zijn. Heeft iedereen ook wel kans om in vrijheid te leven? Armoede, discriminatie, pesten en schulden kunnen je isoleren en remmen in je vrijheidsbeleving. Er zijn plekken op de wereld te noemen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is of waar mensen het concept vrijheid niet kennen. Maar ook religieuze vrijheid of de vrijheid om “vrij” te zijn in je eigen sexuele geaardheid. Kwesties en gebeurtenissen die nog steeds een impact hebben op onze alledaagse kijk op vrijheid.

Workshops en activiteiten
Dichter Onias Landveld (stadsdichter van Tilburg) hield een workshop Spoken Word. Jongeren leren hoe taal en poëzie een bijdrage leveren aan de vrijheid van expressie.  Spellenmaker Tosca Vrede bracht met haar VrijheidsQuest spel, cultuur en educatie samen. Kunstenaar Corina Klaassens en grafitti artiest Broodjes begeleidden jongeren in het vervaardigen van hun eigen vrijheidskunstwerken. Stichting Untold bood een workshop aan rond het thema vrijheid in het kader van Black History Month en Keti Koti (afschaffing slavernij). Na de paneldiscussie met verschillende experts en jongeren werd het event afgesloten met een spoken word voordracht van Furgell Pansa, een presentatie van de gemaakte kunstwerken door de jongeren en een muzikaal optreden van inspiratievolle en talentvolle rapartiest Jay Way.

Organisatie
Vier Vrijheid werd georganiseerd door Stichting YouToday in samenwerking met IDEA voor het Weekend College en Afro Magazine als Mediapartner. Het Weekend College is een organisatie die onderwijsondersteuning biedt aan jongeren uit Amsterdam Zuidoost. De organisatie is onderdeel van het MBO College van het ROC van Amsterdam. IDEA is een (internationale) educatieve debat organisatie die jongeren ondersteunt om zich uit te spreken over onderwerpen die hen aangaan. Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Sociale Zaken, Erasmus Plus Jeugd en Fonds 21.