Het eerste project van Stichting YouToday in 2017 is een feit. Op zaterdag 1 juli 2017 heeft Stichting YouToday namens het Weekend College en stichting Untold ‘Gedeeld verleden’ verzorgd, een educatieve wandelspeurtocht langs historische gebouwen in Amsterdam die een relatie hebben met de Nederlandse slavernij geschiedenis en koloniaal verleden.

Route
Aan de hand van een kaart van het centrum van Amsterdam werd een route uitgestippeld langs grachtenpanden en aansprekende gebouwen die zeker het bezichtigen waard waren. Met een broodje en extra drinken voor onderweg werden een 40-tal studenten en begeleiders op onderzoek uitgestuurd.

Voor vertrek werden de studenten geïnformeerd over 1 juli 1863, de dag dat tot slaaf gemaakte mensen in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname en de Antillen hun vrijheid werd teruggegeven. Ieder jaar wordt op deze dag de afschaffing van de slavernij herdacht onder andere in het Oosterpark in Amsterdam waar het Keti Koti (letterlijk: gebroken ketenen) -festival wordt gehouden. Het Weekend College, YouToday en Untold willen naast aandacht aan herdenking en het festival ook de nadruk te leggen op de bewustwording van de jeugd over het Nederlands slavernijverleden.

 

Zichtbaarheid
De studenten waren eensgezind dat ze door de wandeling een nieuwe kijk kregen op de realiteit. Ze groeien op in Amsterdam, lopen wel eens langs de voorname gebouwen, maar hebben deze niet eerder op deze wijze aandacht gegeven als tijdens de wandelroute. De vraag waarom de gebouwen en beelden zo goed onderhouden werden, werd ook gesteld. Een evenzo belangrijke vraag was in hoeverre in het kader van ‘negeren is vergeten’ dit deel van de Nederlandse geschiedenis meer zichtbaar zou moeten zijn.

De dag eindigde met een kringgesprek waarin studenten hun ervaringen en verzamelde informatie deelden. HH et gesprek leidde ook naar de omstandigheden in Suriname tijdens de slavernij tot het moment van de afschaffing. Ook werd aandacht geschonken aan de proclamatie die de toenmalige gouverneur van Suriname Reinhart Frans van Lansberge liet publiceren waarin de emancipatie werd aangekondigd.

Voorzien van de nodige regencapes hebben de studenten en begeleiders de mindere weersomstandigheden getrotseerd. Door de aanhoudende regen kwamen niet alle gebouwen in de bezichtiging volledig tot hun recht. Desondanks is ‘Gedeeld verleden’ als leerzaam ervaren. Zeer zeker voor herhaling vatbaar