Eerbetoon aan een veelzijdig schrijverstalent
De Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam was op vrijdag 11 mei podium voor de Clark Accord sessie. De sessie werd gepresenteerd door Stichting YouToday  in samenwerking met de Clark Accord Foundation. Het doel was zowel een gedenkmoment voor de overleden schrijver Clark Accord als de introductie van de samenwerking van Stichting YouToday met de Clark Accord Foundation. De sessie werd ingeluid door de beschermvrouwe van de Clark Accord Foundation Liesbeth Accord. De presentatie lag in handen van Faizel Lynch, projectleider YouToday.

Herkenbaarheid
Clark Accord is bekend geworden door zijn debuutroman ‘De Koningin van Paramaribo’ (1999). De op 11 mei 2011 overleden schrijver heeft op het gebied van literatuur met zijn debuutroman “De koningin van Paramaribo” internationaal grote  indruk gemaakt. Zijn gepubliceerd werk varieert van (een bescheiden aantal) romans tot theatermonologen. Zijn overlijden op 50-jarige leeftijd betekende een vroegtijdig verlies van een waar schrijverstalent. Zijn verhalen staan tijdens zijn leven garant voor herkenbaarheid van een Surinaamse en Caribische doelgroep. Voor andere doelgroepen biedt Clark Accord een kijk in de ervaring, belevingen, achtergrond en geschiedenis van de Afro-Surinamer. Het werk van Clark Accord staat hierdoor bekend als een verbindende factor tussen verschillende doelgroepen.

Schrijver Clark Accord (1961-2011)

Een nieuwe generatie
De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation. Het doel van de Clark Accord Foundation is aan nieuwe generaties cultuurmakers de mogelijkheid bieden voor het voortbouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie, geloven in eigen kracht, kennis van de (eigen) geschiedenis en liefde voor de ander. Met de Clark Accord sessie werd door YouToday een select gezelschap professionals en vrienden samengebracht die vanuit hun specifieke discipline ideeën en suggesties uitwisselden op welke wijze de literaire erfenis van Clark Accord kan worden ingezet bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie schrijvers en cultuurmakers om zo te beantwoorden aan de vraag van diversiteit en veelzijdigheid  binnen het Nederlandse cultuur en medialandschap.

Aanwezig waren onder anderen v.l.n.r. Nyobia Lynch (videograaf), journalist/uitgever Marvin Hokstam. Nicole Terborg (presentator), Faizel Lynch (projectleider), Steven Dahlberg (stylist), Gwendale Burleson (docent), Tanja Jadnanansing (voormalig Nederlandse politicus), Taraq Hok-Ahin (ondernemer), Terence Esajas (business consultant), Marian Duff (eigenaar en curator OSCAM), Liesbeth Accord (beschermvrouwe Clark Accord Foundation) en Karin Amatmoekrim (schrijver),

2019: Jubileum Koningin van Paramaribo
De komende periode wordt de uitkomst van de Clark Accord sessie vertaald naar een concreet projectplan waarmee activiteiten en projecten worden ontwikkeld voor verschillende doelgroepen op het gebied van literatuur cultuur, maatschappij en  media. De uitkomst van het project wordt in 2019 gepresenteerd, het jaar waarin De Koningin van Paramaribo zijn 20-jarige jubileum viert. YouToday zal een voortrekkersrol hebben in het bedenken van activiteiten die zowel de doelstelling van de stichting als die van de Clark Foundation weergeven.