Op 13 juni jl. heeft YouToday tijdens de conferentie Werken met jongens en mannen in het #MeToo tijdperk als onderdeel van het internationaal project IMAGINE: Inspiring Male Action on Gender Equality in Europe de workshop ‘Mannenemancipatie voorkomt geweld’ verzorgd. Op deze conferentie leren deelnemers hoe het IMAGINE project jongens en jonge mannen heeft betrokken bij het voorkomen van seksuele intimidatie en seksueel geweld. De bijdrage van YouToday is op uitnodiging geweest van Emancipator; de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie op thema’s, zoals geweld, arbeid & zorg, seksualiteit en seksuele diversiteit.

Foto: Tony Halldin Hultkvist

Er zijn nog allerlei mythen van mannelijkheid die mannen eerder aanzetten tot dominantie, agressie en geweld dan tot zorgzaamheid, verbinding en empathie. Er bestaan voldoende (internationale) voorbeelden van sexuele intimidatie op de werkvloer, sexuele straatintimidatie en vormen van huiselijk geweld door mannen. Nederland staat in Europa als het gaat om geweld tegen vrouwen op nummer drie, in negatieve zin. Mannenemancipatie is noodzakelijk om geweld tegen vrouwen te voorkomen en vooral gendergelijkheid te bevorderen. Maar in het werken aan mannenemancipatie blijken echter ook mechanismen aan het werk die de aandacht voor gendergelijkheid verwateren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de emancipatie van mannen en vrouwen hand in hand gaan en bijdragen aan het voorkomen van geweld?

Foto: Tony Halldin Hultkvist

De conferentie Werken met jongens en mannen in het #MeToo tijdperk heeft uitvoerders, beleidsmakers, onderzoekers, financiers en anderen de kans gegeven om nieuwe benaderingswijzen voor het werken met jongens te onderzoeken. Tijdens de workshop ‘Mannenemancipatie voorkomt geweld’ liet YouToday verschillende experts op het gebied van cultuur, vrouwen- en mannenemancipatie aan het woord. Onder andere Magdy Khalil (Gouden Mannen en Daadkr8), Marije Cornelisson (Directeur UN Women NL) en Joel van Dooren (Filmmaker: Een lieve jongen). Zij vertelden met name hoe zij het onderwerp seksuele intimidatie en seksueel geweld vanuit hun vakgebied of expertise benaderen.

Verder bestond het programma uit lezingen en presentaties door academici en andere experts, interactieve workshops. Ook werd volop de kans geboden om te netwerken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.